2024, kovo 28, Ketvirtadienis

Panevėžio neįgaliųjų integracijos centras-padedame neįgaliesiems realizuoti savo sugebėjimus bei užimti deramą vietą visuomenėje

VšĮ „Panevėžio Neįgaliųjų integracijos centras“ savo veiklą pradėjo 2005 metais. Įstaigos steigėjas – Lietuvos žmonių su negalia aplinkos pritaikymo asociacija. Nuo pat įkūrimo dienos įstaiga siekia tapti Panevėžio miesto ir rajono traukos centru, kuriame teikiamos paslaugos neįgaliesiems.

VšĮ “Panevėžio Neįgaliųjų integracijos centras” tikslas – sudaryti neįgaliesiems palankiausias sąlygas realizuoti savo sugebėjimus bei užimti deramą vietą visuomenėje. Centro kolektyvas siekia neįgaliųjų integracijos problemas spręsti neatskiriant jų nuo sveikos visuomenės dalies problemų, įtraukiant neįgaliuosius į bendras profesinės reabilitacijos, ugdymo, užimtumo, informacines, socialines, ekonomines, sveikatingumo, kultūros, sporto bei kitas vietinės ar valstybinės reikšmės programas.

Per daugiau nei 15 veiklos metų sukurta puiki infrastruktūra leidžianti dalyvauti įvairiausiose veiklose, bendrauti, bendradarbiauti, lavintis, turiningai praleisti laiką. Nuo pat veiklos pradžios vykdomi įvairūs projektai skirti žmonėms su negalia bei jų artimiesiems. Vienas jų – Socialinės reabilitacijos paslaugų neįgaliesiems bendruomenėje projektas. Tai tęstinis projektas, kurio veiklos apjungia ir Panevėžio miesto, ir Panevėžio rajono neįgaliuosius. Projekto tikslas – teikti neįgaliesiems reikalingas socialinės reabilitacijos paslaugas, kurios padėtų atkurti ar palaikyti neįgaliųjų socialinius, savarankiško gyvenimo įgūdžius, didinti jų užimtumą, galimybes savarankiškai dalyvauti bendruomenės gyvenime ir darbo rinkoje.

Nauja sritis, kurią pradėjo vystyti VšĮ “Panevėžio neįgaliųjų integracijos centras”-pagalba norintiems grįžti į šiuolaikinę darbo rinką, jų motyvacija. Centro darbuotojai suteikia informaciją apie darbo rinką, mokymosi, užimtumo ir įsidarbinimo galimybes, padeda parašyti gyvenimo aprašymą, ieškoti darbo, motyvuoja darbui. Taip pat siekia gerinti socialinius įgūdžius, moko spręsti problemas, atlikti užduotį nuo pradžios iki galo, bendrauti komandoje, kalbėti, užmegzti santykius ir dalyvauti veiklose, kurios yra vykdomos centre.

VšĮ “Panevėžio neįgaliųjų integracijos centras” vykdomos papuošalų gamybos, siuvimo, pynimo, floristikos, keramikos edukacinės programos. Meninės terapijos būrelių užsiėmimų metu projektų dalyviai susipažįsta su VYTA technika, savo gebėjimus programų dalyviai gali išmėginti tapydami ant šilko. Centro darbuotojai džiaugiasi, kad įgavę žinių ir gebėjimų projektų dalyviai sugeba įgyti ir tautodailininko vardą, rengti parodas, dalyvauti mugėse taip pagerindami savo būtį.

Daug dėmesio centro kolektyvas skiria sveikatos, sveikos gyvensenos temoms. Profesionali kineziterapeutė veda judesio užsiėmimus, įvairias paskaitas sveikatingumo, mitybos, socialinio verslo kūrimo ir panašiomis temomis skaito samdyti lektoriai, savanoriai ar įstaigoje vykdomų projektų vykdytojai.

Dideliu išbandymu tiek centro darbuotojams, tiek lankytojams tapo COVID-19 epidemija apėmusi visą pasaulį. Ji ypač smarkiai palietė visuomenę bei jautriausią, dažnai patiriančią socialinę atskirtį jos dalį – neįgaliuosius. Pandemija dar labiau atskleidė atskirties mastą ir pabrėžė, kad būtina dar daugiau dirbti neįgaliųjų įtraukimo srityje. Teko prisitaikyti prie pasikeitusių bendravimo ir darbo sąlygų, ieškoti naujų sprendimų ir būdų, kaip galimai geriau padėti įstaigą lankantiems neįgaliesiems ir jų šeimos nariams. Patiems silpniausiems lankytojams teikiama individuali pagalba, kuri ypač svarbi pandemijos metu. Padedama buityje, padedama apsirūpinti maisto produktais ar vaistais.

Viena didžiausių pandemijos blogybių – bendravimo, emocinio palaikymo bei kontakto su žmonėmis trūkumas. Teko mokytis būti draugu, teikti ir psichologinę, ir emocinę pagalbą

Aktyvią veiklą vykdo VšĮ “Panevėžio Neįgaliųjų integracijos centras” savitarpio pagalbos grupė. Jos nariais yra ne tik neįgalieji, bet ir jų artimieji.

Dar daugiau-keletas neįgalių dalyvavusių projektuose ir savanoriavusių veiklose centro lankytojų dabar jau ir patys vykdo įvairius projektus. Vida moko dailiųjų amatų, Eglė padeda stiprinti ir atkurti darbo įgūdžius, organizuoja savitarpio pagalbos grupės veiklą, teikia informaciją sveikos gyvensenos, higienos klausimais.

VšĮ “Panevėžio neįgaliųjų integracijos centras” darbuotojai ypač džiaugiasi galimybe pailsėti Molėtuose ar prie jūros. Čia pasidalijama turimomis žiniomis bei įgūdžiais, pasisemiama naujų idėjų būsimai veiklai, ar naujiems projektams. Tokią galimybę jau eilę metų sudaro įstaigos steigėjai – Lietuvos žmonių su negalia aplinkos pritaikymo asociacija ir jos pirmininkė Nijolė Milkevičienė.

Pakiliai artėjančias gražiausias metų šventes pasitinkantis Všį „Panevėžio neįgaliųjų integracijos centras“ kolektyvas Jums linki: lai mielos šypsenos, šviesios mintys, laimė, sėkmė darbuose, jaukūs namai, mylintys žmonės, patikimi draugai, geri žodžiai, mažos ir didelės pergalės tampa visų Jūsų kasdienybe per Kalėdas ir visus ateinančius metus!

- Reklama -

Naujausi straipsniai