2024, balandžio 19, Penktadienis

Europos Parlamento komitetai svarstys, kaip reaguoti į Rusijos vykdomą Lietuvos teisėjų persekiojimą

Europos Parlamento narės Rasos Juknevičienės iniciatyva Piliečių laisvių, teisingumo ir vidaus reikalų (LIBE) bei Užsienio reikalų (AFET) komitetų bendrame posėdyje kovo 18 d. bus svarstoma, kaip reaguoti į Rusijos vykdomą Sausio 13-osios bylos teisėjų persekiojimą.

 „Pavyko pasiekti, kad į artimiausių komiteto posėdžių darbotvarkę būtų įtrauktas klausimas dėl Sausio 13-osios bylą tyrusių Lietuvos teisėsaugininkų persekiojimo. Esu šio komiteto narė, todėl ėmiausi svarstymo iniciatyvos. Tai jau bus antras toks svarstymas, pirmasis baigėsi rezoliucijos priėmimu Europos Parlamente dar 2019 metų pabaigoje“, – teigia R. Juknevičienė.

 Bendrame komitetų posėdyje turėtų dalyvauti Lietuvos teisingumo ministrė, Teisėjų tarybos, Generalinės prokuratūros, Interpolo, Europos Komisijos, Europos teisminio bendradarbiavimo padalinio Eurojusto atstovai.

Rusijos tyrimų komitetas pernai gruodį pranešė, kad Vilniaus apygardos teismo teisėjams Virginijai Pakalnytei-Tamošiūnaitei, Artūrui Šumskui ir Ainorai Kornelijai Macevičienei už akių pateikė kaltinimus dėl neva žinomai neteisėto nuosprendžio priėmimo Rusijos piliečiams.

 Vilniaus apygardos teismas 2019 metų kovą daugiau kaip 60 buvusių sovietų pareigūnų, karininkų pripažino kaltais dėl nusikaltimų žmoniškumui ir karo nusikaltimų už jų vaidmenį per sovietų agresiją 1991 metų sausį. Dauguma iš jų buvo nuteisti už akių.

- Reklama -

Naujausi straipsniai