2024, balandžio 20, Šeštadienis

2022 m. Europos Parlamento Sacharovo premiją pelnė Ukrainos žmonės

Trečiadienį Europos Parlamentas šių metų Sacharovo premiją už minties laisvę skyrė drąsiems Ukrainos žmonės, atstovaujamiems jų prezidento, išrinktų lyderių ir pilietinės visuomenės.

Paskelbdama Europos Parlamento (EP) Pirmininkų sueigos sprendimą dėl 2022 m. Sacharovo premijos nugalėtojo, EP pirmininkė Roberta Metsola pažymėjo: „Ši premija skiriama mūšio lauke kovojantiems ukrainiečiams,  o taip pat tiems, kurie buvo priversti palikti savo namus, prarado savo draugus ir artimuosius. Ji kartu skiriama visiems, kurie kovoja už savo įsitikinimus. Žinau, kad drąsūs Ukrainos žmonės nepasiduos, o mes seksime jų pavyzdžiu.“

Vasarį pradėta neišprovokuota Rusijos agresija vasarį Ukrainos žmonėms kainavo daug – žuvo žmonės, miestai ir kaimai tapo griuvėsiais. Ukrainiečiai kovoja už savo namus, suverenitetą, nepriklausomybę ir teritorinį vientisumą. Jie taip pat kasdien kovoja mūšio laukuose už laisvę, demokratiją, teisinę valstybę ir europietiškas vertybes.

Nominacijoje išskiriamas Ukrainos Prezidentas Volodymyras Zelenskis kaip Ukrainos žmonių drąsos veidas. Joje taip pat minimi Ukrainos žmonės, pabrėžiant atskirų asmenų, pilietinės visuomenės iniciatyvų atstovų ir valstybės bei viešųjų institucijų vaidmenį. Nominacijoje, be kitų, minimos Ukrainos Valstybinės pagalbos tarnyba, Julija Pajevska (evakuacinio medicinos skyriaus „Tairos angelai“ įkūrėja), Oleksandra Matviyčuk (žmogaus teisių teisininkė ir aktyvistė), „Geltonojo kaspino“ pilietinio pasipriešinimo judėjimas, ir Ivanas Fiodorovas (Ukrainos miesto Melitopolio, kuris šiuo metu yra okupuotas Rusijos pajėgų, meras).

Sacharovo premija bus įteikta gruodžio 14 d. Strasbūre vyksiančioje EP plenarinėje sesijoje. Kiti šių metų Sacharovo premijos finalininkai buvo vienas iš „Wikileaks“ įkūrėjų Julian Assange ir Tiesos komisija Kolumbijoje.

Prestižinę Sovietų Sąjungos disidento Andrejaus Sacharovo vardu pavadintą premiją už minties laisvę Europos Parlamentas skiria kasmet. Ji buvo įsteigta 1988-aisiais siekiant pagerbti asmenis ir organizacijas, ginančias žmogaus teises. Laureatus išrenka EP pirmininkas ir politinių frakcijų lyderiai (Pirmininkų sueiga). Premijos dydis – 50 tūkst. eurų. 2021 m. Sacharovo premija skirta Rusijos opozicijos politikui ir kovotojui su korupcija Aleksejui Navalnui.

- Reklama -

Naujausi straipsniai