2024, kovo 29, Penktadienis

2021 m. Europos Parlamento Sacharovo premiją pelnė Aleksejus Navalnas

Trečiadienį Europos Parlamento (EP) Pirmininkų sueiga nutarė skirti šių metų Sacharovo premiją už minties laisvę Rusijos opozicijos politikui, kovotojui su korupcija Aleksejui Navalnui.

Paskelbdama nugalėtoją EP pirmininko pavaduotoja Heidi Hautala pareiškė: „Šiemet Sacharovo premija už minties laisvę skirta už pokyčius kovojančiai asmenybei. Aleksejus Navalnas drąsiai mėgino grąžinti Rusijos žmonėms pasirinkimo laisvę. Daug metų jis kovojo už pagarbą žmogaus teisėms ir pagrindinėms laisvėms Rusijoje. Tai jam kainavo laisvę ir vos nenusinešė jo gyvybės. Europos Parlamento vardu aš raginu nedelsiant ir besąlygiškai paleisti jį iš kalėjimo.“

„Šiandien Europos Parlamentas taip pat pagerbia ir Afganistano moteris, kurios nenuilstamai kovoja už lygybę ir pagarbą žmogaus teisėms Afganistane. Jos pateko tarp 2021 m. Sacharovo premijos finalininkų. Lenkiamės šių moterų drąsai, nes jos pirmosios susidūrė su esminių laisvių pažeidimais, Talibanui perėmus valdžią Afganistane“, – kalbėjo H. Hautala.

EP pirmininkas David Sassoli pažymėjo: „Aleksejus Navalnas nuosekliai kovojo su Vladimiro Putino režimo korupcija. Socialinių tinklų bei politinių kampanijų dėka jis atskleidė piktnaudžiavimą ir sutelkė milijonų Rusijos žmonių paramą. Už tai Aleksejus Navalnas buvo nunuodytas ir įkalintas. Skirdami šią premiją mes pripažįstame išskirtinę jo drąsą ir pakartojame reikalavimą nedelsiant paleisti Aleksejų Navalną iš kalėjimo.“

Aleksejus Navalnas yra Rusijos opozicijos politikas, kovos su korupcija aktyvistas ir pagrindinis politinis prezidento Vladimiro Putino oponentas. Savo „LiveJournal“ tinklaraščiu sutelkęs milijonus sekėjų, jis tarptautiniu mastu išgarsėjo organizuodamas demonstracijas, dalyvaudamas rinkimuose ir kovodamas prieš korupciją Rusijoje. 2020 metų rugpjūtį, keliaudamas į Sibirą, jis buvo apnuodytas. Vėliau kelis mėnesius gydėsi Berlyne, o 2021 m. sausį grįžo į Maskvą, kur buvo suimtas. Vasario mėnesį nuteistas dvejų su puse metų kalėjimo bausme, šiuo metu įkalintas griežto saugumo bausmių kolonijoje. Balandį jis surengė 23 dienų bado streiką, protestuodamas prieš medicininės priežiūros stoką. 2021 metų birželį Rusijos teismas uždraudė Aleksejaus Navalno regioninius biurus ir jo kovos su korupcija fondą.

Sacharovo premija bus įteikta gruodžio 15 d. Strasbūre vyksiančioje EP plenarinėje sesijoje. Kiti šių metų Sacharovo premijos finalininkai buvo Afganistano moterys ir Bolivijos politikė Jeanine Áñez.

Prestižinę Sovietų Sąjungos disidento Andrejaus Sacharovo vardu pavadintą premiją už minties laisvę Europos Parlamentas skiria kasmet. Ji buvo įsteigta 1988-aisiais siekiant pagerbti asmenis ir organizacijas, ginančias žmogaus teises. Laureatus išrenka EP pirmininkas ir politinių frakcijų lyderiai (Pirmininkų sueiga). Premijos dydis – 50 tūkst. eurų. 2020 m. Sacharovo premija skirta Baltarusijos demokratinei opozicijai.

- Reklama -

Naujausi straipsniai