2024, spalio 22, Antradienis

Panevėžio pataisos namuose pradedamas naujas resocializacijos projektas

Panevėžio pataisos namuose 2019 m. gegužės 1 d. pradedamas įgyvendinti Teisingumo ministerijos inicijuotas bandomasis resocializacijos projektas „Lengvojo režimo sektorius“. Projekto tikslas – nuteistiesiems, padariusiems akivaizdžią pažangą mažinant savo nusikalstamo elgesio riziką, sudaryti bausmės atlikimo sąlygas, kad jos būtų kuo panašesnės į gyvenimą visuomenėje ir paskatintų kitus nuteistuosius siekti resocializacijos pažangos.

Panevėžio pataisos namų direktorius Edvardas Norvaišas pažymi, jog projektu siekiama palengvinti bausmės atlikimo sąlygas gerai besielgiantiems, nuobaudų neturintiems nuteistiesiems, kurie padarė akivaizdžią pažangą, mažindami savo nusikalstamo elgesio riziką, tokiu būdu motyvuojant juos rinktis kitą gyvenimo kelią ir padedant jiems lengviau reintegruotis į visuomenę atlikus bausmę.

Projekto įgyvendinimo metu atskirai nuo kitų nuteistųjų bus apgyvendintos lengvosios grupės nuteistosios, kurioms bus užtikrinamos papildomos laikymo ir bausmės atlikimo sąlygos – platesnis leidžiamų įsigyti maisto produktų asortimentas, galimybė dažniau ir už didesnę pinigų sumą apsipirkti parduotuvėje, daugiau papildomų trumpalaikių ir ilgalaikių pasimatymų bei telefoninių skambučių, leidimas parvykti 1 kartą per tris mėnesius į namus (iki 3 parų), pasimatymai direktoriaus leidimu galės vykti ir už pataisos įstaigos teritorijos ribų, minimaliai bus ribojama prieiga prie interneto (ribojami smurtinio ir pornografinio pobūdžio tinklapiai) ir kt. Siekiant pagerinti lengvosios grupės nuteistųjų buities sąlygas, lengvojo režimo sektoriuje įrengtos atskiros dušo patalpos, skirtos tik šio sektoriaus gyventojoms.

Pataisos namų vadovas teigia, kad šio sektoriaus įkūrimas leis platesne apimtimi taikyti nuteistųjų resocializacijos priemones, organizuojamas už įkalinimo įstaigos ribų. Bendradarbiaujant su Panevėžio miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuru, nuteistoms moterims bus sudarytos galimybės vykti į sporto, kultūros renginius mieste, dalyvauti savanoriškumą bei bendruomeniškumą skatinančiose iniciatyvose, o įgyvendinant Sveikos gyvensenos programą – ketinama sudaryti šiaurietiško ėjimo su lazdomis grupę. Siekiant sumažinti įkalintų asmenų elektroninę atskirtį, planuojama dalyvauti Panevėžio miesto savivaldybės viešosios bibliotekos įgyvendinamame projekte „Prisijungusi Lietuva”, kurio metu nuteistosioms bus organizuoti kompleksiniai skaitmeninių įgūdžių tobulinimo 6-30 val. trukmės mokymai tiek įstaigoje, tiek už jos ribų. Tęsime ir 2019 m. prasidėjusį socialinį projektą „Aš – tai tu“, nukreiptą prieš patyčias, smurtą artimoje aplinkoje ir priklausomybes, kurio metu priklausomybę pasiryžusios įveikti nuteistosios dalijasi savo gyvenimo patirtimis su vyresniųjų klasių moksleiviais. Dinaminės priežiūros principais dirbantys pataisos namų specialistai džiaugiasi netrukus atsirasiančia galimybe praktikoje pritaikyti nuteistųjų pataisos programų elementus, itin aktualius ilgas bausmes atliekančioms nuteistosioms – pavyzdžiui, išvykti už pataisos įstaigos ribų lavinti prarastų socialinių įgūdžių (darbo rinkos analizė bei darbo paieška, lėšų planavimas, skolų valdymas ir kt.).

Tikimasi, kad lengvojo režimo sektoriuje vykdomas darbas paskatins ir kitas nuteistąsias keistis bei siekti resocializacijos pažangos. Panevėžio pataisos namuose laisvės atėmimo bausmę šiuo metu atlieka 258 nuteistos moterys, iš jų į lengvojo režimo sektorių planuojama perkelti 45.

- Reklama -

Naujausi straipsniai