Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Panevėžio departamentas informuoja, kad šiais metais Panevėžio regione užregistruotas pirmas leptospirozės atvejis. Šia reta infekcine liga susirgo 52 m. Panevėžio miesto gyventojas. Užsikrėtimo kelio išsiaiškinti nepavyko. Ligonis buvo supažindintas su infekcinių susirgimų profilaktikos taisyklėmis.
Panevėžio regione sergamumas leptospiroze išaugo nuo 4 iki 7 atvejų
Panevėžio departamento duomenimis, praėjusiais metais Panevėžio regione buvo užregistruoti 7 leptospirozės atvejai (2015 m. mažiau – 4 atv.), 2016 m. sergamumo rodiklis siekė 0,31 atv./10 tūkst. gyv., Lietuvoje sergamumo leptospiroze rodiklis buvo 5 kartus mažesnis – 0,06 atv./10 tūkst. gyv. (18 atv.).
Infekcijos šaltinis žmogui – laukiniai ir naminiai gyvūnai
Leptospirozė yra infekcinė liga, kurią sukelia mikroorganizmai, vadinami leptospiromis. Ja serga žmonės ir gyvūnai (raguočiai, kiaulės, šunys, graužikai ir kt.). Šios ligos sukėlėjai į žmogaus organizmą patenka per pažeistą odą ar sveikas gleivines:
-
tiesioginio sąlyčio su infekuotais gyvuliais, jų šlapimu ar kitais kūno skysčiais metu;
-
liečiant infekuotų gyvulių audinius, organus;
-
vartojant infekuotus maisto produktus ir vandenį.
Žmogus nuo žmogaus užsikrečia labai retai (lytiniu būdu, kūdikis nuo motinos per placentą, motinos pieną ir perpilant kraują).
Ligos simptomai
Inkubacinio laikotarpio trukmė 7-9 d., bet gali būti ir nuo 4 iki 19 d., rečiau – iki 30 d. Leptospirozė prasideda staiga: pakyla temperatūra (39 – 40 oC), skauda galvą, strėnas, ypač blauzdų raumenis. Ligoniui kartais prasideda pykinimas, vėmimas, pilvo skausmai. Kai kuriems atsiranda geltos požymių, inkstų pažeidimo bei meningito reiškinių, gali išberti ir kt.
Leptospirozės profilaktika
Maisto produktus laikyti taip, kad prie jų negalėtų prieiti nei naminiai gyvuliai, nei graužikai. Nevartoti maisto produktų, kurie apgraužti ir užteršti graužikų. Kruopščiai plauti vaisius ir daržoves. Naikinti graužikus gyvenamosiose patalpose, fermose. Esant užsikrėtimui leptospiroze rizikai (dirbant fermose, skerdyklose, prižiūrint kanalizacijos įrenginius), svarbu dėvėti specialią aprangą, pirštines, po darbo jas dezinfekuoti. Pasirūpinti gyvenamųjų ir gamybos patalpų higienine būkle. Gamybos patalpose turi būti pakankamai geriamojo vandens, rankų praustuvų, muilo ir dezinfekcijos priemonių rankų higienai. Taip pat svarbu tinkamai prižiūrėti odos žaizdas. Negerti vandens iš netvarkingų šachtinių šulinių ar atvirų vandens telkinių.