Pristatė Europos astronautams sukurtus lietuviškus užkandžius: sukūrė naują kosminio maisto paradigmą

Europos kosmoso agentūra (EKA) leido atskleisti, kokie lietuviškų šaltyje džiovinti užkandžių, skirtų Europos astronautams, prototipai buvo patvirtinti. Gamintojai atskleidė ne tik užkandžių skonius bei sudėtį, bet ir mūsų šalyje Tarptautinėje kosmoso stotyje simboliškai įprasminsiančią detalę: tris atrinktus lietuviškų vaisių, uogų užkandžius bendrovė „Super Garden“ pagamino geltonos, žalios ir raudonos spalvų.

„Užkandžiai jau netrukus atsiras Europos astronautų rengimo centre Kelne, čia juos įvertinti galės ir svarbiausi klientai – tie, kurie jais užkandžiaus būdami kosmose. Kuriant bet kokį maistą tokioms sudėtingoms sąlygoms, itin daug dėmesio skiriama technologiniams sprendimams bei maistinėms savybėms, tačiau ne mažiau svarbu – ir užtikrinti, kad valgomas jis teiktų džiaugsmą, keltų gerus prisiminimus, praskaidrintų kasdienybę“, – žiniasklaidos atstovams gamykloje Panevėžyje surengtame pristatyme sakė užkandžius sukūrusios bendrovės „Super Garden“ vadovė Laura Kaziukonienė.

Šaltyje džiovintų užkandžių koncepcijas savo turimo patento pagrindu bendrovės specialistai kūrė kartu su UAB „Biordico“ komanda. 

„Kurdami užkandžių gamybos technologinę koncepciją fokusavomės į ateities žaliavas dėl jų naudos sveikatai ir atitikimo tvarumo tendencijoms. Išskirtinį dėmesį skyrėme juslinėms savybems, kad užkandžiai teiktų emocinį palengvėjimą ir padėtų kovoti su stresu bei izoliacija. Siekėme sukurti subalansuotą maistą, galintį astronautams pasiūlyti individualius poreikius atspindinčius funkcinius užkandžius. Mūsų tikslas – kad šie užkandžiai ateities kosminėse misijose taptų neatsiejama astronautų kasdienės mitybos orbitoje dalimi“, – kalbėjo UAB „Biordico“ vadovas dr. Jonas Damašius.

Jo teigimu, pristatymų EKA metu lietuviškų užkandžių prototipai ekspertų buvo pripažinti nauja kosmoso maisto koncepcija.

Išskirtinumas – ypatingI baltymaI

„EKA ekspertams pateikėme 9 užkandžių sprendinius. Siekdami padidinti jų biologinę vertę, projekte naudojome atskirus baltymus iš naujausių ateities baltymų šaltinių: alternatyvių žaliavų, tokių kaip augalai, vabzdžiai, vienaląsčiai organizmai ir ląstelinė biomasė, kuriuos būtų galima auginti ar gauti kosminių skrydžių metu. Europos kosmoso ekspertai atsirinko vienais iš didžiausių mūsų laikų proveržių laikomus inovatyvius baltymus soleiną, laktoferiną ir daugeliui jau pažįstamą spiruliną“, – teigė L. Kaziukonienė.

„Solein“, kuriuo bus praturtinti renginyje pristatyti geltonos spalvos užkandžiai, kūrėjai šį baltymą apibūdina kaip pagamintą iš pačių elementariausių išteklių: oro, vandens ir elektros. Suomijoje gimusi technologija yra paremta fermentacijos procesu: mikroorganizmai maitinami vandeniliu ir anglies dioksidu, o jų biomasė virsta maistiniu baltymu. Tokia gamyba leidžia visiškai atsieti maisto produktus nuo žemės ūkio, klimato sąlygų ir sezoniškumo. Pats „Solein“ apibūdinamas kaip neutralaus skonio, gelsvos spalvos ingredientas, kuris gali būti naudojamas įvairiuose maisto produktuose – nuo gėrimų iki kepinių ar mėsos pakaitalų.

Gamintojai pabrėžia, kad „Solein“ yra naujos kategorijos baltymas, kuriantis kitokį požiūrį į maisto gamybą. Jo gamyba reikalauja itin mažai vandens, o poveikis aplinkai – minimalus. Technologija taip pat siejama su maisto užtikrinimu žmonių populiacijai augant, nes baltymus galima gaminti ten, kur nėra dirbamos žemės: tankiai apgyvendintuose miestuose, atšiauriuose regionuose ar net kosmose.

Šiuo metu „Solein“ jau yra patvirtintas naudojimui maistui Singapūre, Europos Sąjungoje vadinamojo naujojo maisto autorizacijos procesas taip pat jau yra pasiekęs paskutinę stadiją.

Į kosmosą – ir motinos piene randamas baltymas

Raudonuose, iš burokėlių pagamintuose „Super Garden“ užkandžiuose astronautams, kuriuos taip pat patvirtino EKA, naudojamas kitas inovatyvus baltymas – laktoferinas.

„Laktoferinas randamas motinos piene, jis stiprina naujagimių imunitetą. Baltymas veikia tarsi natūralus organizmo sargybinis: jungdamasis su geležimi stabdo bakterijų dauginimąsi. Tyrimai rodo, kad jis taip pat veiksmingai kovoja su virusais ir net grybeliais, o kosmose, kur imunitetas sparčiai ima silpti dėl mikrogravitacijos ar streso, tai ypač svarbu.

Be to, laktoferinas padeda valdyti uždegimines reakcijas, mažina ląstelių pažeidimus ir greitina organizmo atsistatymą. Jis taip pat rūpinasi žarnyno sveikata – skatina gerųjų bakterijų dauginimąsi, padeda virškinimui, o tai esantiems kosmose ypač aktualu, nes jų mityba dažnai būna monotoniška ir ribota”, – teigė L. Kaziukonienė.

Pasak „Super Garden“ įkūrėjos, baltymas vertingas ne tik kosmose: pirmoji efektyvų būdą jį natūraliai gaminti atradusi Singapūro bendrovė „TurtleTree“ sėkmingai laktoferiną pritaiko ir Žemėje.

Iki šiol „rožiniu auksu“ vadinamo baltymo išgavimas buvo sudėtingas ir brangus: kilogramui jo pagaminti reikėjo iki 10 tūkst. litrų pieno, todėl kaina siekdavo apie tūkstantį dolerių už kilogramą, pasiūlos taip pat itin trūko. Todėl, pavyzdžiui, vos 5 proc. rinkoje siūlomų kūdikiams skirtų mišinukų sudėtyje turėjo naujagimiams būtino laktoferino. 

„TurtleTree“ sukurta inovacija leido pirmą kartą istorijoje išgauti laktoferiną be karvių ar kitų gyvūnų, pasitelkiant genetiškai modifikuotas mieles, kurios tikslinės fermentacijos būdu gamina žmogaus pieno baltymus. Taip baltymas kuriamas greitai ir tvariai, tampa prieinamas ir įperkamas.

Spirulina – geriau pažįstama

Europos astronautams skirtus žalios spalvos užkandžius su spirulina, kosmose ir Žemėje jau aktyviai naudojamu inovatyviu baltymu, gaunamu iš gėluose vandenyse augančių mikrodumblių, prieš mėnesį išbandyti jau galėjo visi, apsilankę Molėtų observatorijoje vykusiame Lietuvos Etnokosmologijos muziejaus organizuotame Tarptautinei kosmoso savaitei skirtame renginyje.

„Spirulina šiandien jau yra tapusi pastebima kasdienės mitybos dalimi visame pasaulyje: dažniausiai ją sutinkame glotnučiuose, šviežiose sultyse, detokso gėrimuose. Vis sparčiau ji skinasi kelią į funkcinius užkandžius – baltyminius batonėlius, guminukus, šaltyje džiovintus saldumynus bei ledus, atsiranda ir kasdieniuose produktuose, tokiuose, kaip makaronai, duona, krekeriai ar padažai. Spirulina plačiai naudojama ir kariuomenės daviniuose, medicininiuose preparatuose“, –  pasakojo L. Kaziukonienė.

Nuo ledų iki funkcinio maisto kariams

„Super Garden“ – lietuviška šaltyje džiovintų produktų gamintoja, per devynerius metus išaugusi į tarptautinę eksportuotoją, šiandien savo produkciją tiekianti 40 valstybių. Įmonė specializuojasi šaltyje džiovintų saldumynų ir funkcinių užkandžių segmente, o didžiausio tarptautinio dėmesio sulaukė jos sukurti šaltyje džiovinti ledai, kurie iki tol beveik išimtinai buvo siejami tik su astronautų mityba. „Super Garden“ produkcija prekiaujama tokiuose didžiuosiuose tarptautiniuose prekybos tinkluose kaip „REWE“, „EDEKA“, „LIDL“, „Normal“, taip pat Lietuvos „Rimi“ ir „Maxima“, įmonė aktyviai stiprina pozicijas Europoje, Azijoje ir Vidurio Rytuose. 

Greta saldumynų bendrovė kuria ir prekės ženklo „STARMY“ funkcinio maisto rinkinius kariams, sportininkams bei ekstremalių iššūkių mėgėjams.