2024, balandžio 19, Penktadienis

Dėl Rusijos sprendimo uždaryti Lietuvos generalinį konsulatą Sankt Peterburge

Šiandien, balandžio 21 dieną, Lietuvos ambasados Maskvoje laikinoji vadovė Virginija Umbrasienė buvo iškviesta į Rusijos užsienio reikalų ministeriją ir informuota apie Rusijos sprendimą atšaukti leidimą veikti Lietuvos generaliniam konsulatui Sankt Peterburge. Visi generalinio konsulato darbuotojai su šeimomis turi palikti Rusijos teritoriją per 15 dienų.

Lietuvos atstovė buvo informuota, kad šis Rusijos sprendimas yra atsakas į Lietuvos balandžio 4 dieną paskelbtą sprendimą išsiųsti Rusijos ambasados Vilniuje vadovą ir Rusijos generalinio konsulato Klaipėdoje darbuotojus iš Lietuvos.

Lietuvos užsienio reikalų ministerija šį Rusijos veiksmą vertina kaip nepagrįstą ir liudijantį Rusijos tolesnę politinę ir diplomatinę saviizoliaciją.

Užsienio reikalų ministerija primena, kad Lietuvos Vyriausybės sprendimas uždaryti Rusijos generalinį konsulatą Klaipėdoje buvo priimtas dėl besitęsiančios brutalios karinės agresijos prieš suverenią Ukrainą bei ten vykdomus karo nusikaltimus ir nusikaltimus žmoniškumui bei atsižvelgiant į bendrą destruktyvų Rusijos diplomatinės tarnybos vaidmenį Ukrainos atžvilgiu.

Lietuva ir toliau reiškia visišką solidarumą su beprecedentę Rusijos agresiją patiriančia Ukraina ir Ukrainos žmonėmis, kuo griežčiausiai smerkia Rusijos ginkluotųjų pajėgų vykdomus žiaurumus okupuotuose Ukrainos miestuose. Lietuva remia visas priemones, kuriomis būtų užtikrinta Rusijos atsakomybė už vykdomus žmogaus teisių ir tarptautinės humanitarinės teisės pažeidimus Ukrainoje.

URM Komunikacijos ir kultūrinės diplomatijos departamentas

- Reklama -

Naujausi straipsniai