2024, gegužės 3, Penktadienis

Panevėžio ligoninė atnaujina planines paslaugas

Antrojo karantino metu Respublikinėje Panevėžio ligoninėje, kaip ir visose šalies gydymo įstaigose, dėl didelio gyventojų ir gydymo įstaigų darbuotojų sergamumo COVID – 19 liga, vadovaujantis LR SAM rekomendacijomis, buvo siaurinamas planinių paslaugų teikimas pacientams ir laipsniškai didinamas lovų, skirtų pacientams, sergantiems COVID – 19 liga, skaičius. Išaugęs sergamumas COVID – 19 liga neigiamai atsiliepė teikiamų planinių medicinos paslaugų apimtims, o, kai kada, ir  laikinam atskirų skyrių veiklos sustabdymui.

Bendromis šalies vyriausybės, SAM, Ekstremalių situacijų valdymo centro pastangomis ir nuosekliai nuo 2020 m. gruodžio mėn. įgyvendinant priemonių, skirtų COVID – 19 susirgimų plitimo suvaldymo planą, 2021 m. sausio mėn. viduryje jau buvo pastebimos šios infekcinės ligos plitimo mažėjimo tendencijos, mažėjo gyventojų mirtingumas šalyje.

Griežti šalies Infekcijų kontrolės reikalavimai neleido gydymo įstaigoms priimti tiek pacientų, kiek jų buvo priimama iki karantino, tad dalis planinių paslaugų pacientams, jei tai leido ligos pobūdis ir paciento sveikatos stovis, buvo nukeliamos vėlesniam laikui. Taip objektyviai formavosi eilės pas gydytojus specialistus.

Respublikinės Panevėžio ligoninės administracija nuolat gilinosi į esamą situaciją, atidžiai stebėjo ir analizavo kasdien kintančią epidemiologinę situaciją Panevėžio, Utenos apskrityse ir visoje šalyje. Ši preciziška stebėsena buvo reikalinga tam, kad, laiku pastebėjus epidemiologinės situacijos gerėjimo požymius, būtų galima nedelsiant pradėti įgyvendinti laipsniško grįžimo prie planinių paslaugų atnaujinimo plano. Šios priemonės pasiteisino – jau 2021 m. sausio mėn. viduryje ligoninė sumažino lovų, skirtų pacientams, sergantiems COVID – 19 liga, skaičių nuo 236 iki 184 lovų, o šios 52 lovos nedelsiant buvo skirtos kitomis ligomis sergančių pacientų gydymui.

Teigiamą rezultatą ir labai svarią saugumo garantiją Respublikinėje Panevėžio ligoninėje besigydantiems pacientams ir ligoninėje dirbančiam personalui davė ir prasidėjęs gydymo įstaigų darbuotojų vakcinavimo procesas. Informuojame Jus, kad šiuo metu dviem vakcinos skiepais jau yra paskiepyti 1138 darbuotojai. Įvertinus šį skaičių kartu su 502 ligoninės darbuotojais, kurie yra persirgę COVID – 19 liga, gauname rezultatą, kuris rodo, kad Respublikinėje Panevėžio ligoninėje 80.1 proc. darbuotojų yra paskiepyti arba persirgę šia infekcine liga ir turi imunitetą, tad mūsų ligoninėje jau yra pasiekta kolektyvinio imuniteto riba, kuri garantuoja, kad Respublikinė Panevėžio ligoninė tapo saugia gydymo įstaiga pacientams ir darbuotojams.

Nuo vasario mėn. 1 d. Respublikinėje Panevėžio ligoninėje, įvertinus esamą epidemiologinę situaciją, atnaujinamas laipsniškas eilės planinių paslaugų teikimas pacientams, kad jie galėtų lankytis ligoninėje ir tiesiogiai bendrauti su medikais. Tai liečia Dienos chirurgijos skyriaus, Kraujagyslių chirurgijos skyriaus ir Akių, ausų, nosies ir gerklės ligų skyriaus darbą. Visą praėjusią savaitę šių skyrių darbuotojai skambino pacientams, kuriems laikinai buvo nukeltas planinių paslaugų teikimas, kviesdami juos nuo vasario 1 d. atvykti į savo veiklą atnaujinusius ligoninės skyrius tęsti numatyto gydymo. Tad šiandien nuo ankstaus ryto šiuose skyriuose atnaujintas ir tomis apimtimis, kurias leidžia esama situacija, vykdomas planinių paslaugų teikimas pacientams. Tačiau ir toliau lieka būtinosios sąlygos pacientams – neigiamas COVID – 19 testas ir Šeimos gydytojo ar gydytojo specialisto siuntimas.

„Mūsų ligoninė turi parengusi ir patvirtinusi planą kaip organizuos darbą, valdys pacientų srautus, kad toliau būtų užtikrinamas pacientų ir dirbančio ligoninės personalo saugumas. Planinių paslaugų apimtis plėsime palaipsniui, atsižvelgdami į šalyje bei Panevėžio ir Utenos apskrityse esančią epidemiologinę situaciją. Toliau nuosekliai vykdysime lovų užimtumo stebėseną ir, atsiradus galimybei, mažinsime lovų skaičių, skirtų pacientams, sergantiems COVID – 19 liga, panaudodami šias lovas planinių stacionarinių paslaugų laukiančių pacientų gydymui“, – kalbėjo Respublikinės Panevėžio ligoninės direktorius Arvydas Skorupskas.

Šie teigiami pokyčiai leis padidinti teikiamų planinių paslaugų apimtis pacientams. Visos šios priemonės yra skirtos saugiam laipsniškam medicinos paslaugų atnaujinimui Respublikinėje Panevėžio ligoninėje, siekiant užtikrinti tinkamą infekcijų kontrolę pacientų, personalo ir aplinkos atžvilgiu bei užtikrinti COVID – 19 infekcijos plitimo prevenciją.

Informuojame Jus, kad Respublikinės Panevėžio ligoninės Konsultacijų poliklinikoje nuo vasario 1 d. yra laisvų priėmimo laikų pas šiuos gydytojus specialistus:
– akušerį ginekologą, alergologą ir klinikinį imunologą, chirurgą, dietologą, kardiologą, kraujagyslių chirurgą, otorinolaringologą, oftalmologą, ortopedą traumatologą, pulmonologą, reumatologą, urologą, dermatovenerologą, vaikų neurologą, vaikų hematologą.

Taip pat nėra eilės akušerinei ir ginekologinei echoskopijai, kaklo kraujagyslių ultragarsiniam tyrimui, gastrofibroskopijai, programinei ir diagnostinei mamografijai.

VšĮ Respublikinės Panevėžio ligoninės info.

- Reklama -

Naujausi straipsniai