2024, kovo 29, Penktadienis

Apdovanoti keturioliktosios „Panevėžio literatūrinės žiemos“ laureatai

Praūžė snaigėmis ir eilėmis pasipuošusi „Panevėžio literatūrinė žiema“. Jau keturioliktą kartą savo apsilankymu mūsų miestą pagerbė didžiulis būrys iškiliausių šalies poetų bei svečių iš užsienio. Virė diskusijos apie literatūrą, gimė spontaniški posmai, skambėjo jau knygose nugulusios eilės, kvepėjo kava, šurmuliavo knygų mugė, o renginį vainikavo iškilmingi apdovanojimai geriausiems iš geriausių.

“Kas kartą kviesdama jus į mūsų festivalį, pati netikiu, kad prisišauksiu – juk jūs paskendę savo knygose, mintyse. Bet imate ir suvažiuojate į Panevėžį. Mūsų miesto ir visos Aukštaitijos vardu labai dėkojame. O vakar netikėtai iškritęs sniegas – tarsi ženklas mums visiems”, – į rašytojus, poetus kreipėsi tradicinio festivalio siela, G. Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos kultūros renginių organizatorė ir poetė Elvyra Pažemeckaitė.
 
Apdovanojimų ceremonija pradėta nuo jauniausiųjų festivalio dalyvių. Keramikės Dalios Svilienės sukurti angelai atiteko penktokei Gabrielei Prismakovai iš „Vyturio“ progimnazijos, J.Miltinio gimnazijos abiturientui Lukui Varanauskui ir Panevėžio rajono Velžio gimnazijos mokinei Eglei Pilkauskaitei.
 
Po jų aunųjų sekė itin intriguojantys anoniminio eilėraščio konkurso nugalėtojų apdovanojimai: „Vaizduotės ir sapnų labirintais realybės link“ (rimto) ir „ Vaizduotės chimeros: anapus realybės“ (nerimto) kūrėjai. Jų autoriai į sceną pakviesti perskaičius pirmąsias anoniminių eilėraščių eilutes. Rimtame konkurse antrąją vietą pelnė Vainius Bakas, pirmąją laimėjo odę žiurkėms sukūrusi Sarra Poisson.
 
Nerimto konkurso gretose publiką iki ašarų prajuokino rašytojas Antanas A. Jonynas, makabriškai aprašęs Kalėdas pasitinkančias tris seseris. Pirmoji vieta šioje kategorijoje atiteko V. Bakui.

Premiją festivalio dalyviams skyrė ir Panevėžio miesto savivaldybės – Mero premija, piniginė dovana, įteikta poetei Reginai Katinaitei-Lumpickienei už eilėraščių rinkinį aukštaičių uteniškių tarme „Tapuolia pūkas aky“. Literatei laudaciją perskaitė poetė Ieva Rudžianskaitė.
 
Panevėžio poetės Elenos Mezginaitės premija įteikta Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatui, poetui, eseistui, vertėjui Kornelijui Plateliui už eilėraščių rinkinį „Įtrūkusios mėnesienos“. Laudaciją poetui skaitė poetė, literatūros kritikė, kultūros ir meno žurnalo „Nemunas“ vyriausioji redaktorė Erika Drungytė.
 
Julijono Lindės-Dobilo premija skirta poetui, vertėjui, Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatui Antanui A. Jonynui už modernios lyrikos meistrystę ir J. W. Goethe‘s „Fausto“ vertimą. Laudaciją, kurią parašė humanitarinių moklų daktarė Elena Baliutytė, perskaitė Juozo Miltinio dramos teatro aktorius, Auksinio scenos kryžiaus kavalierius Albinas Kėleris.
 
Po rimtosios apdovanojimų dalies į sceną buvo kviečiami netikėtų prizų laimėtojai. Panevėžio stiklo dailininko Remigijaus Kriuko kurtą „Literatūrinės žiemos Riterio rožę“ už eiles laimėjo poetas ir vertėjas Marius Burokas. „Literatūrinę Jono Meko vardo skrybėlę“ nuo šiol garbingai nešios poetas ir vertėjas Eugenijus Ališanka. Keramiko Egidijaus Radvensko lipdytas „Literatūrinis obuolys“ skirtas poetui Tomui Petruliui. „Literatūrinės lapės“ kailis šiltai apglėbė jaunos poetės Gretos Ambrazaitės pečius, kuri pažadėjo dovaną skirti mamai, nes pati yra vegetarė. . „Žalvarine ranka – segtuvu“ savo kūrybą galės segti poetas Vytautas Kaziela. Dailininkas Eugenijus Marcinkevičius tapybos darbą skyrė Rimvydui Stankevičiui. „Filosofiškai literatūrinis šalis“ sušildė poetą Ričardą Šileiką. Netikėtas prizas už aristokratišką laikyseną, kasant literatūrinės melioracijos griovį poezijos knygoje „Grimzdimas“ teko poetui, vertėjui, eseistui, „Literatūros ir meno“ vyriausiajam redaktoriui Gyčiui Norvilui. Dailininkės D. Molytės-Lukauskienės prizas – juodojo gintaro žiedas „Rupūžė“ –festivalio „Panevėžio literatūrinė žiema“ sielai Elvyrai Pažemeckaitei. Ši autorė anksčiau savo bendraminčiams buvo minėjusi, kad rupūžė ypatingai gražus gyvūnas. Jam poetė dedikavusi net kelis eilėraščius.
- Reklama -

Naujausi straipsniai