2024, balandžio 25, Ketvirtadienis

“Garso” gynėjai kreipiasi į Ramūną Karbauskį

Šiandien Panevėžio piliečių iniciatyvinė grupė “Išsaugoti “Garsą” išplatino atvirą laišką Ramūnui Karbauskiui. Jame rašoma:

“Jau dveji metai, kaip Panevėžio piliečių iniciatyvinė grupė “Išsaugoti “Garsą”, palaikoma tūkstančių piliečių, priešinasi Panevėžio kino teatro “Garsas” nugriovimui. Vietoje jo vis dar ketinama statyti betoninį monstrą Panevėžio miesto istorinėje dalyje Stasio Eidrigevičiaus menų centrą (SEMC).

Panevėžio valdžia, vadovaujama korupcija įtariamo ir teisiamo mero Ryčio Mykolo Račkausko, nesiliauja ieškojusi išeičių ir landų “prastumti” savo kėslus. Tai vykdoma klastojant dokumentus, manipuliuojant S.Eidrigevičiaus vardu, nepaisant nei menininko valios, nei panevėžiečių protestų.

Mus pasiekė informacija, kad Panevėžio m. savivaldybės administracija sudarė su Valstybine teritorijų planavimo ir statybos inspekcija  taikos sutartį byloje dėl neteisėtai išduoto SLD galiojimo panaikinimo SEMC statybai, nugriaunant kino teatro ,,Garsas’’ pastatą. Atkreipiame Jūsų dėmesį:

1. Ši byla yra vieša,  dar neišnagrinėta;

2. Kino teatro ,,Garsas’’ išsaugojimas ir LR įstatymų galiojimas visoje šalies teritorijoje yra viešasis interesas, jokia taikos sutartis dėl neteisėto veiksmo nepadarys to veiksmo teisėtu;

3. LR Vlastybinės kultūros paveldo komisijos vertinimu Stasio Eidrigevičiaus menų centro projektas prieštarauja naujai patvirtintam vietovę saugančiam paveldosauginiam specialiajam planui;

4. SEMC projektas buvo rengiamas pažeidžiant įstatymus, tačiau Vyriausybė jo statybai skyrė finansavimą;

5. Už vienintelio tokio šalyje išlikusio ir veikiančio kino teatro su puikia akustika “Garsas” išsaugojimą pasirašė daugiau nei 4200 šalies ir užsienyje gyvenančių piliečių. Šį reikalavimą palaiko Lietuvos kultūrinės bendruomenės lyderiai, Europe Cinema prezidentas, sąžiningi politikai ir kitos iškilios asmenybės;

6. Menininkas Stasys Eidrigevičius viešai pareiškė nebesutinkantis, kad vietoje “Garso” planuojamas statyti gremėzdiškas menų centras (SEMC) vadintųsi jo vardu. Neketina miestui dovanoti ir savo  darbų.

Peršasi mintis, kad buldozerio principu įžūliai veikianti Panevėžio valdžia turi palaikymą Vyriausybėje.

Kviečiame ir raginame Jus, kaip valdančiosios Seimo daugumos lyderį, prisiimti atsakomybę už Premjero Sauliaus Skvernelio vadovaujamos Vyriausybės darbą ir sprendimus. Prašome Jūsų pareikalauti LR Vyriausybės Ministro Pirmininko užtikrinti, kad nebūtų dangstomi ir toleruojami įstatymų pažeidinėjimai, o taikos sutartis dėl neteisėtai išduoto statybos leidimo būtų anuliuota. Byla yra visais aspektais reikšminga visuomenei, ją turi išnagrinėti teismas.

Prašome pareikalauti, kad KPD direktorius Vidmantas Bezaras neviršytų jam suteiktų teisinių įgaliojimų ir perduotų kino teatro ,,Garsas‘‘ reikšmingumo klausimą nešališkai nagrinėti kuriai nors iš 6 KPD Nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo tarybų. Mes atsakymo į savo kreipimąsi iš šios institucijos negavome iki šiol.

Tai ne vieno pastato klausimas. Tai klausimas, ar Lietuvoje legalizuosim tyčinį įstatymų pažeidinėjimą, autokratinį valdymą, piliečių valios nepaisymą, teisinės valstybės pamatų griovimą?”.

Laišką iniciatyvinės grupės vardu pasirašo Donatas Malinauskas.

- Reklama -

Naujausi straipsniai