2024, kovo 28, Ketvirtadienis

Užimtumo tarnyba: vištų ir kiaušinių nebūtų be finansinės paramos

Gražiausia pavasario šventė – šv. Velykos neįsivaizduojamos be kiaušinių. Šalyje, kaip rodo statistika,  kiaušinių surinkimas didėja – 2020 m. jų buvo surinkta 881,2 mln., o  2016 m. – 788,9 mln. Daugėja vištų augintojų ir, matyt, jų produktų  valgytojų.

Kasdien – po 2000 kiaušinių. Tiek jų padeda 3000 vištų dedeklių Kazlauskų ekologiniame ūkyje, Kupiškio rajone, Kandrėnų kaime. Čia auginami ir  laisvai vaikščiojantys, be GMO,  antibiotikų,  augimo hormonų 1500 mėsinių viščiukų (broilerių).

„Pandemija šalia plėtojamos ekologinės augalininkystės paskatino imtis naujovių  ir pradėti dar vieną veiklą – paukštininkystę. O geras postūmis buvo parama verslui 2020 metais – parengtas projektas Užimtumo tarnybos savarankiško užimtumo  rėmimui“, – pasakojo viena iš ūkio įkūrėjų  Kristina Kazlauskaitė. – „Vištas pradėjome auginti dėl veiklos įvairovės. Dabar produkciją tiekiame į mažas  kepyklėles ir parduotuvėles. Vilniečiai ekologiškų kiaušinių gali įsigyti Benedikto turguje, Assorti parduotuvėse.

Antroji realizacijos kryptis, kuri artima kupiškėnams – jų produkcija pristatoma sveikos gyvensenos ekologiškas programas įgyvendinantiems vaikų darželiams. „Galima kreiptis tiesiai ir į mus, ir per Facebook paskyrą Kazlauskų eko ūkio vištos “, – sakė Kristina.

Vištos šiame ūkyje auginamos dvigubai ilgiau nei įprastai standartiniuose pramoniniuose paukštynuose, jos gyvena laisvėje, laksto pievose, lesinamos ekologiška pačių išauginta produkcija.

„Maži ūkiai dirba iš idėjos, čia mažiau matematikos, ne visus kaštus suskaičiuojame. Daug konkurencijos, o mes patys ir ženkliname, ir sertifikuojame, ir užsiimame logistika bei prekyba. Ekologiški kiaušiniai kainuoja apie 3 eurus, bet jų maistinė vertė ir skoninės savybės visiškai kitokios nei pramoninių“, – kalbėjo ūkininkė.

Kandrėnuose ūkyje dirba visa Kazlauskų šeima – dar ir dviejų brolių šeimos. Samdomi 6 darbuotojai. Neseniai per Užimtumo tarnybą įdarbinta jauna vadybininkė, ketinama priimti dar du žmones. „Dėl darbuotojų nėra problemos. Ne visada didelis darbo užmokestis lemia pasirinkimą, yra ir kitos naudos – žmonėms svarbus lankstus darbo grafikas ir saugumas. Priimame vietinius gyventojus, jau nemažai ir jaunimo renkasi kaimą“, – optimistiškai tvirtino Kristina.

Raseinių rajone ūkininkaujantis Vilius Kėdžius marketingui pinigų nešvaistė. Natūralaus auginimo principu paremtas ūkis gyvuoja jau ne vienerius metus, o geriausia reklama – klientų rekomendacijos.

„Paauglystėje pradėjau sportuoti, vėliau susidūriau su sveikatos problemomis ir pradėjau domėtis sveika mityba. To, ką dabar išauginame, neradau prekybos centruose. Pradėjome auginti ožkas, karves – galvojome vystyti pienininkystę. Galiausiai atsirado paukščiai, kurie iki šiol yra verslo pagrindas“, – pasakojo V.Kėdžius.

Kaimo sodybą Vilius su šeima nusipirko, kai nusprendė grįžti į Lietuvą iš Norvegijos. Šiuo metu ūkyje laikoma 1700 vištų dedeklių, kurių kiaušiniai realizuojami visoje Lietuvoje. Gaminami ir natūralūs paukštienos produktai, kuriuose vienintelis konservantas – druska.

„Vilniuje žmonės vertina natūralumą, o Raseiniuose lygina su prekybos centrų kainomis. Kaune didesnė konkurencija su lenkiškų kiaušinių pardavėjais, bet ir ten jau įsitvirtiname. Ūkio produkcijos galima įsigyti Benedikto, Kalvarijų turguose, sveiko maisto parduotuvėse, pristatome net ir valstybinėms įstaigoms“, – sakė pašnekovas.

Šiuo metu ūkyje – 14 darbuotojų, o du iš jų – Užimtumo tarnybos klientai, pasinaudoję remiamojo įdarbinimo paslauga. Ūkininkas neslėpė, kad vienai darbuotojai teko padėti spręsti problemas su antstoliais, bet dabar vieniša mama su trimis vaikais prisideda prie verslo. „Jei darbuotojas motyvuotas, tokie dalykai – smulkmena“, – pridūrė ir dabar lietuviams Velykų stalui kiaušinius gabenantis Vilius.

- Reklama -

Naujausi straipsniai