2024, kovo 29, Penktadienis

„Šiaurės šalių vaikų knygų potvynis“ kvies patirti tikrą skaitymo džiaugsmą

Š. m. birželio 1 d. 14 val. vyks iškilmingas nuotolinis pirmą kartą Lietuvoje rengiamos interaktyvios parodos „Šiaurės šalių vaikų knygų potvynis“ atidarymo renginys. Parodą organizuoja Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešoji biblioteka ir Šiaurės ministrų tarybos biuras Lietuvoje. Renginys bus transliuojamas tiesiogiai, o nespėję jo pamatyti, galės peržiūrėti transliacijos įrašą.

Pepė Ilgakojinė, troliai Mumiai, Undinėlė – šie herojai kaipmat nukelia į magiškus vaikystės prisiminimus. Ne viena karta užaugo apsupta mylimų personažų, atkeliavusių iš Šiaurės šalių autorių knygų. Bet ar patys jauniausi skaitytojai dar pažįsta klasika tapusius personažus? Kokia yra šiuolaikinė Šiaurės šalių literatūra vaikams? Kaip žaidimas ir kūrybinės užduotys padeda atrasti skaitymo džiaugsmą?

„Šiaurės šalių vaikų knygų potvynis“ yra išskirtinis renginys vaikų literatūros pasaulyje. Pirmą kartą ši paroda vyko 2018 m. Islandijoje, minint Šiaurės šalių namų 50-metį. Kitais metais interaktyvi ekspozicija keliavo į Latviją. Šiemet Šiaurės ministrų tarybos biuro Lietuvoje ir Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos iniciatyva bei kūrybiško islandų ir lietuvių menininkų, skaitymo skatintojų, architektų, dailės mokyklos moksleivių, bibliotekos specialistų bendradarbiavimo dėka įgijusi naują savitą veidą paroda pirmą ir vienintelį kartą pristatoma Lietuvoje.

Parodą kuruoja žinoma islandų rašytoja ir iliustratorė Kristín Ragna Gunnarsdóttir. Interaktyvią ekspoziciją kūrė iliustruotoja, rašytoja Kotryna Zylė, architektai Justinas Dūdėnas ir Marius Lukošiūnas bei Literatūros pažinimo programos vaikams ir paaugliams „Vaikų žemė“ vadovas Justinas Vancevičius.

Šių talentingų žmonių dėka Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės bibliotekoje atsirado milžiniškas vikingų laivas. Įžengus į jį, jaunųjų lankytojų laukia begalė įtraukiančių žaidimų ir užduočių. Vaikai klausysis pasakų, sužinos daug įdomių faktų ir net patys kurs eiles. Tie, kurie neturės galimybės apsilankyti fiziškai, galės parodą apžiūrėti nuotoliniu būdu, prisijungę prie virtualaus ekspozicijos turo. Šia iniciatyva siekiama ne tik pristatyti vaikams skirtą Šiaurės šalių literatūrą, bet kartu, pasitelkiant inovatyvias priemones, ugdyti vaikų skaitymo įpročius.

Nemaža dalis eksponuojamų knygų  buvo nominuotos ir apdovanotos prestižine Šiaurės tarybos Vaikų ir jaunimo literatūros premija. Nors knygos be galo vertingos, jos nebus slepiamos po parodiniais stiklais. Šiaurės ministrų tarybos biuro Lietuvoje patarėja kultūros ir švietimo klausimais Brigita Urmanaitė teigia, kad knygų pilnas laivas nebus tradicinė griežta ekspozicija.

„Parodos knygas bus galima jaukiai įsitaisius paskaityti arba žaidimo siautuly pritaikyti jas visiškai netikėtai.“ Pasak jos, į vaiką orientuotas, pagarbos, atvirumo, pasitikėjimo ir skatinimo išlikti kūrybiškam požiūris atsispindi ir pačioje parodos architektūroje, visoje kruopščiai apgalvotoje saugioje ir jaukioje ekspozicijos aplinkoje. „Tikimės, kad apsilankymas parodoje leis vaikams patirti kultūrą naujai, o bibliotekos erdvės visai vasarai virs vaikų knygų erdve, kurioje karaliaus šurmulys, siautulys ir knygų atradimo džiaugsmas,“ – sako B. Urmanaitė.

Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos direktorė Jurgita Bugailiškienė džiaugiasi išskirtine proga surengti šią unikalią parodą. „Šis renginys – tai šventė mūsų bibliotekai. Tikime, kad parodos vizualumas, interaktyvios užduotys ir edukacinės veiklos paskatins vaikus skaityti, pažinti literatūrą, o per ją – mus supantį pasaulį. Ieškosime sąsajų tarp kūrinių tekstų ir šiandienos aktualijų, pasakosime knygų herojų istorijas, skaitysime ir svajosime kartu su jumis!“ – sako bibliotekos direktorė.

Tarptautinės vaikų ir jaunimo literatūros asociacijos (IBBY) Lietuvos skyriaus pirmininkė,

Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Vaikų ir jaunimo literatūros departamento direktorė Inga Mitunevičiūtė teigia, kad interaktyvios literatūros parodos yra labai svarbios kaip atsvara įvairių technologijų ir išmaniųjų įrenginių pilnai aplinkai. „Vaikai kartais netenka malonumo pabūti tiesiog santykyje su knyga, atsiduoti vaizduotės sukurtam pasauliui, pilnam tokių nuostabių būtybių kaip troliai Mumiai, Pepė, Puokiai, Mamulė Mū, Petsonas ir Findusas bei daugelis kitų. Šiaurės šalių vaikų literatūra ir jos herojai, kurie atplaukė šiuo laivu, neabejotinai priklauso pasaulinės vaikų literatūros aukso fondui ir gali praturtinti vaikų gyvenimą aukščiausios kokybės estetiniais, emociniais ir kt. patyrimais.“

Atidarymo renginio metu sveikinimo žodžius tars: Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos direktorė Jurgita Bugailiškienė, Lietuvos kultūros viceministras Rimantas Mikaitis, Panevėžio miesto meras Rytis Mykolas Račkauskas, Šiaurės ministrų tarybos biuro Lietuvoje direktorė Helén Nilsson, The Nordic House Reikjavike direktorė Sabina Westerholm, islandų menininkė, iliustruotoja, rašytoja Kristín Ragna Gunnarsdóttir, Literatūros pažinimo programos vaikams ir paaugliams „Vaikų žemė“ vadovas Justinas Vancevičius, iliustruotoja, rašytoja Kotryna Zylė. Renginio metu vyks sinchroninis vertimas iš anglų kalbos ir į ją, tad transliaciją bus galima stebėti lietuvių ir anglų kalbomis.

 

Parodos organizatoriai:

Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešoji biblioteka

Šiaurės ministrų tarybos biuras Lietuvoje

Ankstesnis įrašas
Sekantis įrašas
- Reklama -

Naujausi straipsniai