2024, kovo 28, Ketvirtadienis

A. Kubilius: Europos Parlamentas išliks solidarus su okupaciją kenčiančiais Krymo žmonėmis

Europos Parlamento (EP) narys Andrius Kubilius pirmadienį prasidėjusioje plenarinėje sesijoje pakvietė paminėti liūdną pastarųjų metų istorijos įvykį Europos žemyne – Krymo okupaciją.

„Prieš septynerius metus, būtent šiomis dienomis, kovo pradžioje, Kremliaus valdžia baigė Krymo okupaciją. Taip Europos žemyne buvo įvykdytas pats brutaliausias tarptautinis nusikaltimas po Antrojo Pasaulinio karo. Mes, europiečiai, Ukrainos kaimynai ir draugai galėjome tik stebėti šį nusikaltimą jausdami nuoširdų skausmą“, – kalbėjo A. Kubilius.

Pasak jo, nuo tada Europos Parlamentas visomis progomis labai aiškiai išreikšdavo, jog nepripažįsta Krymo okupacijos.  Europos Parlamentas taip pat aiškiai rodo savo solidarumą su totoriais ir ukrainiečiais, sunkiai kenčiančiais nuo okupacinio režimo.

„Nuolatiniai žmogaus teisių pažeidimai, politinis persekiojimas yra tai, ką išgyvena Krymo gyventojai“, – sakė europarlamentaras.

Jis pabrėžė, kad nepaisant politinių ar regioninių skirtumų, Europos Parlamentas tvirtai  laikysis nepripažinimo politikos ir solidarus su žmonėmis, kenčiančiais okupaciją.

„Mūsų solidarumas buvo aiškus, kai prieš du metus Sacharovo premija buvo apdovanotas vienas iš Krymo okupacijos aukų, garsus režisierius Olegas Sencovas. Galiu priminti Kremliaus valdžiai, kad Vakarų nepripažinimo politika yra galingas instrumentas. Sovietų sąjunga buvo okupavusi Lietuvą ir Baltijos valstybes 50 metų – nuo 1940 iki 1990 m. Visą tą laiką JAV ir Vakarų Europa mūsų okupacijos nepripažino. Dėl tokios nuolatinės politikos mes atgavome savo laisvę 1990-aisiais“, – teigė A. Kubilius.

Todėl, pasak politiko, tas pats atsitiks ir su Krymo okupacija.

„Mes niekada nepripažinsime šios okupacijos, mes būsime solidarūs su Krymo ir Ukrainos žmonėmis, ir galiausiai Krymas vėl taps laisvas“, – pareiškė EP narys.

- Reklama -

Naujausi straipsniai