2024, balandžio 25, Ketvirtadienis

2019 m. Europos kultūros sostinės: Plovdivas ir Matera

Bulgarijos miestas Plovdivas (Plovdiv) ir Italijoje esanti Matera paskelbti 2019-ųjų metų Europos kultūros sostinėmis.

Nuo 1985 m., kuomet buvo pradėta Europos kultūros sostinės iniciatyva, „Europos kultūros sostinė“ yra vienas populiariausių ES projektų, skirtų pažymėti Europos kultūrų įvairovę ir skatinti artimesnius žemyno tautų kultūrinius ryšius. Šiemet šis titulas atiteko Bulgarijos ir Italijos miestams.

Plovdivas (Plovdiv)

Bulgarijos vidurio pietuose įsikūręs 345 tūkst. gyventojų turintis Plovdivas yra pirmasis šalies miestas, gavęs „Europos kultūros sostinės“ vardą.

Pagrindinė Plovdivo 2019 m. tema – „Drauge“ (angl. „Together“). Renginiuose daugiausia dėmesio bus skiriama temoms, susijusioms su miesto ypatybėmis, jo istorija, kultūros paveldu ir iššūkiais.

„Po pirmininkavimo ES Tarybai „Plovdivas – Europos kultūros sostinė 2019“ yra vienas svarbiausių ir reikšmingiausių įvykių Bulgarijai. Plovdivą ketina aplankyti daugiau nei 2 mln. žmonių“, – teigė Bulgarijos europarlamentaras Andrey Kovatchev(Europos liaudies partija).

Matera

60 tūkst. gyventojų turintis Pietų Italijos miestas Matera garsėja į UNESCO paveldo sąrašą įtrauktu unikaliu priešistoriniu uolų urvų tinklu (it. Sassi di Matera).

Pagrindinis kelių tūkstantmečių istoriją menančio miesto programos šūkis – „Atvira ateitis“ (angl. „Open Future“). Joje ypatingas dėmesys skiriamas socialinei ir kultūrinei įtraukčiai bei bendradarbiavimu grindžiamoms inovacijoms. Renginiai yra suskirstyti į penkias temas: „Senovinė ateitis“, „Tęstinumas ir trikdžiai“, „Atspindžiai ir jungtys“, „Utopijos ir distopijos“, „Šaknys ir maršrutai“.

Pasak Italijos europarlamentaro Piernicola Pedicini (Laisvės ir tiesioginės demokratijos Europos frakcija) Europos Kultūros sostinės titulas miestui „suteiks galimybę parodyti pasauliui savo gamtos istorines vietas. Žmonės turės galimybę pasigrožėti uolose išraižytais namais-urvais, požeminėmis bažnyčiomis, XIII amžiaus katedra ir neįtikėtinu miesto kraštovaizdžiu“.

- Reklama -

Naujausi straipsniai